معینالدین سعیدی، نماینده چابهار در مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با رسانههای داخلی ایران، با اشاره به کشمکشها درباره حقابه هیرمند تصریح کرد جمهوری اسلامی باید همانطور که در مواجهه با غرب تمام گزینهها را روی میز دارد، در مواجهه با طالبان و تنشهای آبی نیز تمام گزینهها را در نظر بگیرد.
به گفته سعیدی، «تلاشهای هیچیک از سه مولفه اساسی دیپلماسی آب شامل وزارت امور خارجه، کمیتههای آب تحت نظر وزارت نیرو و سازمان حفاظت از محیط زیست تاکنون نتیجه نداده است و ایران باید به گزینههای دیگر از جمله بستن سفارت طالبان در تهران فکر کند.»
این نماینده مجلس شورای اسلامی که عضو کمیسیون کشاورزی است، تاکید کرد طالبان به هیچ یک از مولفههای حقوق بینالملل پایبند نیستند و علیرغم «اولتیماتوم» رئیسجمهوری ایران، در دو ماه گذشته اتفاق جدی نیفتاده است. به باور او، ادعای طالبان مبنی بر کمبود آب حقیقت ندارد و این گروه مسیرهای انحرافی در امتداد هیرمند ایجاد کردهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او افزود: «به نظر ما گروه طالبان هیچ دغدغه واقعی و جدی برای اجرای تعهدات بینالمللی ندارند و حقابه هیرمند عملا تامین نمیشود. ما اکنون بهشدت تنشهای آبی داریم؛ بهویژه در شمال استان ما خشکسالی بزرگی اتفاق افتاده که به مهاجرت تعداد زیادی از مردم منجر شده است.»
نماینده چابهار در مجلس شورای اسلامی طالبان را به رعایت نکردن معاهده سال ۱۳۵۱ میان ایران و افغانستان متهم کرد و گفت که این گروه حتی به اعضای کمیته عالی آب اجازه ندادند از خود سد کجکی دیدن کنند. به گفته او، اعضای این کمیته تنها توانستهاند از پاییندستهای سد کجکی بازدید کنند.
سعیدی تصریح کرد: «ما در این باره با حضور وزیر امور خارجه و نمایندگان وزارت نیرو و سازمان حفاظت محیط زیست جلسهای برگزار کردیم، اما این موضوع باید در سطحی بالاتر یعنی در شورای عالی امنیت ملی پیگیری شود. متاسفانه گروه طالبان مطلقا معاهده آب بین ایران و افغانستان در سال ۱۳۵۱ را اجرا نمیکند و بهصراحت آن را نقض کرده است.»
سفارت باید با پیششرط به طالبان تحویل داده میشد
نماینده چابهار در مجلس ایران با انتقاد از تحویل بدون پیششرط سفارت افغانستان به طالبان گفت: «مسئولان وزارت امور خارجه باید پاسخ دهند چرا روزی که سفارت جمهوری اسلامی افغانستان را به گروه طالبان دادند، در خصوص تامین حقابه هیرمند هیچ پیششرطی برای آنها نگذاشتند.»
به باور او، اکنون دیگر تنها دیپلماسی کفایت نمیکند و این موضوع باید در سطح شورای عالی امنیت ملی بررسی شود تا بخشی از حقابه هیرمند برای ایران تامین شود.
این عضو مجلس شورای اسلامی تاکید کرد نخستین گام جدی که جمهوری اسلامی باید برای فشار بر طالبان بردارد، بستن سفارتشان در تهران است: «در چنین شرایطی، حداقل انتظاری که وجود دارد این است که سفارت افغانستان که اکنون در اختیار گروه طالبان است، بسته شود. این کمترین درخواستی است که مردم در این شرایط دارند. باز هم تاکید میکنم که در قبال افغانستان و حقابه هیرمند باید تمام گزینههای ما روی میز باشد و زمانی که میگویم تمام گزینهها، مشخص است که منظور چیست.»